Zelf crackers maken

Zelf crackers maken

Omdat ik graag crackers eet, maar het liefst zonder tarwe, besloot ik ze zelf te maken. Nooit gedacht dat ze zo goed zouden lukken!

Laatst kocht ik zuurdesem crackers en was in de veronderstelling dat daar geen tarwe in zou zitten. Maar ook in zuurdesem zit tarwe, tenzij het zuurdesem van spelt is gemaakt. Afijn ik besloot zelf crackers te maken en vond dit mooie recept op etenmaken.blogspot. Je moet er wat meer op kauwen, maar smaakvol dat ze zijn!

Dit heb je nodig
60 g speltmeel
60 g roggemeel
120 g havervlokken
60 g sesamzaadjes
25 g zonnebloempitten
2 el pompoenpitten
1/2 tl zout
3 el olie (ik gebruikte olijfolie, maar gesmolten kokosolie is beter)
180 ml water

Zo maak je het
Meng alle ingrediënten in een mengkom en voeg als laatste het water toe. Kneed er met je handen een deeg van in de vorm van een bal en laat die een halfuur rusten.

Verwarm de oven voor op 250 °C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en rol het deeg met een roller voorzichtig uit. Als het deeg aan de roller blijft plakken leg je een stuk bakpapier op het deeg en rol je eroverheen. Je bent even bezig om alles gelijkmatig te verdelen, want de plak moet overal even dik zijn. Snijd er nu met een pizzaroller of met een mes crackervormen uit.

Zet de bakplaat in de oven. De eerste 5 minuten op 250 °C, daarna nog 15-20 minuten op 200 °C. De dunnere exemplaren zullen sneller gaar zijn, die kun je er iets eerder uithalen zodat ze niet aanbranden. De dikkere crackers geef je nog 5 minuten extra.

Laat de crackers helemaal afkoelen en bewaar ze luchtdicht.

print

Share This