Roerei met avocado en tomaat

Roerei met avocado en tomaat

Dit overheerlijke gerecht van roerei met avocado doen we niet op een gewone boterham, maar op een speltboterham. Waarom? Omdat spelt beter voor je schijnt te zijn dan tarwe. Dit is wat ik erover heb gevonden.

Spelt is geen tarwe, maar een graansoort die een aantal voordelen heeft ten opzichte van gewone tarwe. Dat komt doordat de tarwerassen die in West-Europa worden gebruikt de afgelopen decennia continu doorontwikkeld zijn. Men wilde tarwe die snel groeit en per korenaar meer en grotere korrels heeft. Dat is gelukt, maar… uit onderzoek door de universiteit van Wageningen blijkt dat die tarwe nu veel minder voedingsstoffen bevat dan de vroegere rassen. Het gaat met name om de hoeveelheid eiwitten dat achterblijft. En dat terwijl het aantal calorieën wel gelijk is gebleven. Dit geldt ook voor volkoren brood. In spelt zitten nog wel alle goede voedingsstoffen. Daarom kun je beter speltbrood eten dan tarwebrood.

En dan nu het heerlijke en voedzame recept van roerei met avocado en tomaat op een speltboterham. Lekker als ontbijtje op zondagochtend of een doordeweekse lunch.

Dit heb je nodig voor 1 persoon
2 eieren
scheutje melk
paar blaadjes basilicum
(kokos)olie
1/2 avocado, in plakken
2 grote tomaten of wat kleintjes, in plakjes
1 of 2 speltboterhammen

Zo maak je het
Klop de eieren met de melk en de basilicum in een kom. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm wat kokosolie in een koekenpan en giet het eimengsel in de pan. Zet op middelmatig hoog vuur en bak het ei, terwijl je met een houten spatel het ei steeds losmaakt van de pan. Ga door tot al het ei droog is.

Beleg de boterham met de avocado en daarna met een laagje tomaat. Schep het roerei erop.

print

Share This