oud-Hollandse kippensoep

oud-Hollandse kippensoep

Niks bouillonblokje. Dit is echte oud-Hollandse kippensoep gemaakt van zelf getrokken bouillon. Echt een recept voor in het weekend, want het moet wel zo’n uur of 3 pruttelen. Net zo lang tot je huis lekker naar soep ruikt!

Krachtvoer: van kippensoep wordt al eeuwen beweerd dat het helpt bij griep en verkoudheid.

Dit heb je nodig

1 kilo soepkip (die koop je bij de poelier of op de markt)
500 g runderschenkelvlees
25 g zout
1 tl zwarte peperkorrels
foelie, tijm, verse platte peterselie, laurierblaadje
1 ui
1 winterpeen
bleekselderij
2 stengels prei
1 kopje vermicelli

Zo maak je het

Zet een grote soeppan op het vuur en breng hierin 3 liter water aan de kook. Snijd ondertussen de ui in grove stukken en schil de de winterpeen (met een dunschiller). Gebruik voor de bouillon de helft van de winterpeen, in blokjes gesneden. Snijd 1 stengel bleekselderij in grove stukken. Doe in het kokende water de winterpeen, de selderij, de ui, 2 laurierblaadjes, de peperkorrels, wat foelie, 6 takjes platte peterselie. Voeg de kip en het schenkelvlees toe en breng het geheel aan de kook. Wanneer het water kookt, draai je het vuur lager en laat je de bouillon op een zacht vuur minimaal 3 uur trekken.

Wanneer de soep 3 uur heeft geprutteld, neem je het vlees uit de pan. Meestal is de bouillon bedekt met een laagje vet. Schep dat eraf met een schuimspaan. Giet de bouillon door een zeef. Snijd de andere halve winterpeen, de prei, 3 stengels bleekselderij en een handvol platte peterselie fijn. Hou je van vermicelli in de soep? Laat die dan ook samen met de groenten meekoken (zie kooktijd vermicelli op het pak). In de tussentijd haal je het kippenvlees van het bot en snijd dit in stukjes. Ook het schenkelvlees is fijngesneden lekker in de soep. Is de vermicelli gaar, dan voeg je het vlees nog even toe om weer op temperatuur te komen. De soep is klaar om op te dienen.

 

Fotocredits:www.receptenbundel.nl

print

Share This

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *