Oliebollen bakken

Oliebollen bakken

Ik geef toe dat ik nog nooit zelf oliebollen heb gebakken. Dat laat ik liever aan anderen over, zoals de Eetschrijver. Hij weet hoe je de lekkerste traditionele bollen presenteert met oudjaar.

Let op: oliebollen warm je nooit op in de magnetron. Daar worden ze slap van. 20 Minuutjes in een oven op 100 °C, daarna bestrooien met poedersuiker en je hebt perfecte bollen, aldus de Eetschrijver.

Dit heb je nodig voor een schaal vol
1 kg patentbloem
0,75 liter koolzuurhoudend bronwater
50 ml melk
2 eieren
80 gram bakkersgist
50 g roomboter
30 g suiker
15 g zout
10 g kaneel
gele citroenrasp van 2 citroenen
200 g rozijnen
100 g krenten
100 g sukade
150 g blokjes gesneden van een zure appel (bv. goudrenet of Granny Smith)

Zo maak je ze
Was de rozijnen en krenten goed met lauw water en maak ze droog met een theedoek. Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Los de gist op in lauwe melk. De de bloem met het zout en de suiker in een kom en meng de eieren erdoorheen. Voeg daarna beetje bij beetje het bronwater toe terwijl je met de garde roert; blijven mengen tot alle klontjes verdwenen zijn. Voeg de melk met het gist, de gesmolten boter, de citroenrasp en de kaneel toe en meng goed. Roer daarna met een pollepel de krenten, de rozijnen, de sukade en de stukjes appel er drie minuten langzaam door.

Bevochtig een theedoek met handwarm water en leg deze over de kom. Zet de kom op een warme plaats (bijvoorbeeld naast de verwarming) en laat het deeg een uur rijzen. Laat intussen de olie op temperatuur  komen in een frituurpan. Als het thermostaatlampje dooft wacht je tot het weer gaat branden en daarna opnieuw dooft en vervolgens controleer je de temperatuur met een frituurthermometer. Die moet precies 180 °C zijn.

Het beslag nog eens drie minuten langzaam met de pollepel ‘doorslaan’. Houd de ijsbolletjesknijper of twee eetlepels één tel in de hete olie en haal vervolgens langs de rand van de kom en schep een mooie bol. Laat deze in de hete olie glijden. Herhaal dit tweemaal. Bak de bollen 3 minuten en wip ze daarna met een vork om, zodat de andere kant in de olie ligt en bak dan nog eens 3 minuten. Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie laat ze in een vergiet bekleed met keukenpapier uitlekken. De oliebollen pas met poedersuiker bestrooien vlak voor serveren.

print

Share This