Frisse limoentaart met meringue

Frisse limoentaart met meringue

Ik wilde voor een verjaardag graag een limoentaart maken met een zachte bodem die ik zou kunnen opensnijden en vullen. Ik volgde de receptuur van Cees Holtkamp want dan moest het goed komen, dacht ik.

Als ik me ook echt aan de receptuur had gehouden, was het vast goed gegaan, maar ik gebruikte in plaats van bloem speltmeel. En dat ging, ondanks het toegevoegde bakpoeder niet rijzen in de oven. De smaak was goed, maar de bodem was zompig en zwaar. Daarom maak ik deze bodem van bastognekoeken; dan kan er niets misgaan en het smaakt in combinatie met de limoen heel lekker!

Dit heb je nodig
• voor de bodem:
1 pak bastognekoeken
150 g roomboter, gesmolten

• voor de limecurd
4 limoenen
120 g suiker
2 eidooiers
1 el maïzena
50 g koude boter, in stukjes

• voor de meringuetopping
6 eiwitten
250 g suiker

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C. Maal de bastognekoeken tot kruim in de keukenmachine. Meng het kruim met de gesmolten boter in een kom. Doe het kruim in een bakvorm en verspreid het over de bodem en maak een opstaande rand. Druk het deeg met de bolle kant van een lepel goed aan. Zet de bodem 10 min. in de oven.

Maak ondertussen de limecurd. Rasp het groen van 1 limoen en pers alle limoenen uit. Schenk de sap in een steelpannetje en breng het met de rasp en de suiker al roerend aan de kook. Splits de eieren. Maak een papje van de maïzena met een scheutje water en meng dit met de eidooiers. Voeg de eidooiers al roerend toe aan het limoensap en laat het ca. 2 min. op een laag vuur koken. Neem het pannetje van het vuur en en roer de boter er in stukjes doorheen. Laat de limecurd afkoelen.

Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 °C. Maak de meringue door de eiwitten te kloppen in de keukenmachine. Voeg lepel voor lepel de suiker toe. Als het schuim stevig wordt, is het klaar. Verdeel de limecurd over de taartbodem en strijk glad. Verdeel ook het schuim over de taart en maak er met je vingers mooie pieken van. Zet zo’n 5 min. in de oven tot de schuim lichtbruin kleurt.

Fotocredits: americancommunityinfrance.com

print

Share This