Duitse lekkernij: Flammkuchen

Duitse lekkernij: Flammkuchen

Wel eens gehoord van Flammkuchen? Dit is een soort pizza die veel in Duitsland wordt gegeten. Traditioneel wordt hij gemaakt van brooddeeg belegd met rode ui, spek en crème fraîche.

De naam Flammkuchen is afgeleid van de oven waarin de broden vroeger werden gebakken. De oven werd met hout gestookt en was moeilijk te controleren in temperatuur. De Flammkuchen konden pas de oven in als de vlammen waren verdwenen.

Dit heb je nodig voor 1 stuk
voor het deeg:
300 g bloem
7 g gist
1,5 el olijfolie
150 ml handwarm water
snufje zout

voor de topping:
2 rode uien, in ringen
125 g crème fraîche
100 g volle kwark
150 g ontbijtspek, in reepjes
olijfolie

Zo maak je het
Meng in een kom de gist, bloem en het zout. Maak een kuiltje en schenk het lauwwarme water erin. Kneed tot een soepel deeg en rol er een bal van. Dek de kom af met een vochtige, schone theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestuif je werkvlak met bloem en rol hierop het deeg met de deegroller uit tot een dikte van 1 cm. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met peper en zout. Strijk dit mengsel uit over het deeg. Bedek het deeg gelijkmatig met het spek en de ui. Bak de Flammkuchen ca. 20 min. in de oven gaar.

Tip!
Lekker als hapje of als bijgerecht bij een salade.

print

Share This