Appelbeignets volgens oud-Hollands recept

Appelbeignets volgens oud-Hollands recept

Natuurlijk staan er oliebollen op tafel op oudejaarsavond. Maar wil je naast de oliebol ook iets anders presenteren, maak dan zelf appelbeignets volgens oud-Hollands recept.

In het noorden en oosten van het land worden Appelbeignets ook wel appelflappen genoemd, deze benaming is niet juist. Appelflappen zijn gemaakt van bladerdeeg, driehoekig van vorm en gevuld met stukjes appel met kaneel. Dit recept is dus voor appelbeignets.

Houd rekening met een bereidingstijd van een half uur.

Dit heb je nodig voor 4 personen

2 eieren
150 ml melk
150 ml bier
250 g zelfrijzend bakmeel
4 appels (elstar of goudrenet)
3 el citroensap
50 g suiker en / of poedersuiker
1 el kaneelpoeder
zonnebloemolie of arachideolie (om te frituren)
appelboor

Zo maak je het

Klop de eieren los met 50 ml melk in een beslagkom. Voeg in gedeelten het zelfrijzend bakmeel toe. Roer tot een glad beslag. Voeg daarna al roerend de rest van de melk en het bier toe.

Schil de appels en verwijder het klokhuis met de appelboor. Snijd de appels in plakken van ongeveer een centimeter dikte en besprenkel de appelplakken met citroen.

Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180°C. Neem een vork, prik er een appelplak aan en haal deze door het beslag. Laat de appelplak voorzichtig in de hete olie glijden.

Frituur de appelplakken tot ze goudbruin kleuren. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Keer de appelbeignets tijdens het frituren met een lepel of vork voorzichtig één keer om. Als ze klaar zijn, haal je ze met een vork uit de olie. Leg ze in een vergiet dat je hebt bekleed met keukenpapier en laat ze goed uitlekken.

Ten slotte meng je de suiker met kaneelpoeder en bestrooi je hiermee de appelbeignets.

Eet smakelijk en bij deze alvast de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!

Fotocredits: www.varish.nl

print

Share This

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *