Amerikaanse bananentaart

Amerikaanse bananentaart

Voor het blad Onze Wereld, tegenwoordig One World, schreef ik een tijdje de rubriek ‘Aanschuiven’. Om te kijken hoe de multiculturele keuken er uitziet en vooral om te proeven hoe die smaakt, schoof ik elke maand aan bij een multicultureel gezin. Zo kwam ik ook bij een Amerikaanse vrouw terecht die een heel Thanksgiving diner serveerde.

Inclusief kalkoen, met een gewicht van 8 kilo, die nog maar net in de oven paste en drie verschillende taarten die ze had gebakken. Waaronder deze fantastische banana cream pie. In de originele taartbodem wordt shortening (plantaardig vet) gebruikt. Dit is niet overal verkrijgbaar en daarom maak ik de bodem van roomboterkoekjes.

Dit heb je nodig voor 8-10 stuks
200 g roomboterkoekjes
100 g amandelmeel
100 g roomboter, gesmolten

Voor de vulling:
1 pakje vanillepudding of ca 450 ml vanillevla
1-2 bananen
meringue van 4 eiwitten en 240 g suiker

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine. Meng ze in een kom met het amandelmeel en de gesmolten boter. Roer goed door en verdeel het mengsel over de bodem van een ingevette springvorm. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 5-8 min. in de oven.

Laat de bodem afkoelen. Snijd ondertussen de bananen in plakjes en beleg de afgekoelde bodem ermee. Stort de vanillevulling op de banaan en strijk het glad. Leg er nog een laag banaan op en zet de taart even in de koelkast.

Klop de eiwitten in stijve pieken en voeg schep voor schep de suiker toe terwijl je mixt. Schep de meringue op de taart en maak mooie pieken met de lepel. Zet de taart nog 20-30 min. in de oven op 160 °C tot de pieken iets verkleuren en de meringue hard wordt.

Tip: houd het mes even onder de koude kraan voordat je de bananentaart aansnijdt.

Fotocredits: savingdessert

print

Share This